- Úvod
- Chilli omáčky, pasty
- Aji Amarillo mash 200 ml
Aji Amarillo mash 200 ml

- Kompletní specifikace
- Aji Amarillo mash 200 mlSkladem210 Kč
Aji Amarillo mash
Složení: Aji Amarillo chilli papričky, sůl 9-14 %, kyselina octová 3 %
Země původu: Peru
Pálivost: 5 000 - 15 000 SHU
SHU - Scoville heat unit = Scovilleho jednotka pálivosti.
Pravá chuť Jižní Ameriky
Papričky Aji Amarillo pocházejí z Peru. Mají zářivě oranžovou barvu, chuť tropického ovoce a jejich středně výrazná pálivost 30 000–50 000 SHU ve vás rozproudí dobrou náladu. V Latinské Americe patří mezi nejoblíbenější a nezaměnitelnou chuť dodávají téměř každému tamnímu jídlu. Také proto jsou, spolu s česnekem a červenou cibulí, považovány za základní ingredience každého peruánského jídla.
Jejich název je odvozen od španělského výrazu pro chilli papričku "aji" a žlutou barvu "amarillo". Tyto papričky pochází z Bolívie a Peru. V peruánských Andách se začaly jako jedna z nejstarších odrůd pěstovat již v době 2500 let před naším letopočtem. Aji Amarillo patří do rodu Capsicum baccatum (paprika křídlatá neboli peruánská) a jejich sušené plody jsou potom známé jako Aji Mirasol. Rostliny mohou ve vhodných podmínkách dosahovat výšky až 2 metry a jejich plody jsou asi 10 cm dlouhé a 4 cm široké.
Papričky s aromatickou ovocnou chutí
Papričky Aji Amarillo si zamilujete především pro jejich netradiční ovocný chuťový profil, který je jiný než u většiny druhů. Aji Amarillo mají zářivou tmavě žlutou až oranžovou barvu a voní po hroznech. Chuť je méně štiplavá a výrazně ovocná s dotekem manga a marakuji.
Rozhodně doporučujeme jako ideální volbu pro začátečníky, kteří se však nechtějí ochudit o exotický zážitek z objevování rozmanitých chutí chilli.
Aji Amarillo v kuchyni
Tyto peruánské papričky se díky své výrazné květinové a ovocné vůni hodí do lehkých letních jídel, zeleninových salátů nebo pokrmů z kořenové zeleniny. Skvěle doplňují mořské plody, ryby nebo rizota. Čerstvé se používají na dochucení ovocné salsy nebo omáček. I jednoduchému jídlu dodají překvapivou a nečekanou chuť.
V Peru jsou tradičně přidávány do místních specialit, jako je např. jihoamerické rybí ceviche nebo peruánské dušené hovězí.
Chilli mash - Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat 2-6 měsíců. To zajistí intenzivní a bohatou chuť. Kromě soli a někdy octu neobsahuje žádné jiné konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů a mnoho dalšího.