Jde o klasický česnek(Allium sativum L.), který se nechá uzrát za přesně kontrolované vysoké teploty a vlhkosti. S ohledem na použité technologie zpracování trvá proces většinou déle než 40 dní. Z klasického česneku se stane česnek černý, který obsahuje jiné látky, má odlišnou chuť a vůni. Má mnoho zdravotních účinků.
Bio Černý česnek je původem ze Španělska, kde má dlouhou tradici výroby. Jeho chuť je velmi osobitá. Jde o nasládlou umami chuť s lehkým podtónem česneku, avšak bez typického zápachu a štiplavé ostrosti. Někteří cítí chuť rozinek, lékořice, pečených švestek, balsamica, ale i vanilky. Stejně jako u vína, tak i u černého česneku, se bude chuť měnit v závislosti na vstupní surovině a procesu výroby. Ideálně si každý udělá svůj názor po ochutnání prvního stroužku černého česneku.