Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Po - Pá od 8:30 do 17:30
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 500,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
24.02.2023
Sušení cvrčci
Jedlý hmyz jako jídlo budoucnosti. Hmyz se v moderním světě začíná využívat ke konzumaci stále více. Díky svému obsahu bílkovin i mikroživin a ekolog... číst celé
07.02.2023
Chilli Gochugaru
Gochugaru patří mezi méně palivé chilli papričky. Na stupnici pálivosti dosahuje pouze hodnoty 1500 shu. Mají opravdu jemnou pálivost a příjemnou ovo... číst celé
26.08.2022
Citronový pepř
Namíchali jsme pro Vás novou variantu našeho citronového pepře. Bílý pepř jsme nahradili kombinací černého a zeleného pepře. Přidali jsme citronovou m... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Sledujte nás na síti

    

 

Doprava:

 

 

 

   

 

 

Green Jalapeño mash 200ml

Green Jalapeño mash Tekutý chilli mash ze zelených papriček Green Jalapeño. Zelená Jalapeña jsou nedozrálá a více pálivá než ta červená. Jejich středn... celý popis
Dostupnost
Skladem
Nejsme plátci DPH
180 Kč
ks
Číslo produktu:00425
Kompletní specifikace

Green Jalapeño mash

Tekutý chilli mash ze zelených papriček Green Jalapeño. Zelená Jalapeña jsou nedozrálá a více pálivá než ta červená. Jejich středně vysoká hřejivost nabízí v kuchyni univerzální využití.

Složení: Green Jalapeño chilli papričky 86–90, sůl 10-14 %, kyselina octová 3 %

Země původu: Peru

Pálivost: 10 000 SHU

SHU - Scoville heat unit = Scovilleho jednotka pálivosti.

 

Mexická nestárnoucí chilli klasika

Tyto nejznámější chilli papričky na světě netřeba představovat. Jalapeño odrůdy Capsicum annuum (papriky keříkové) dostaly název podle města Xalapa (někdy též nazývané Jalapa) v mexickém státě Veracruz. Věděli jste ale, že v Mexiku jsou výrazem Jalapeño označovány tyto papričky pouze v naloženém stavu? Čerstvým zeleným plodům říkají “cuaresmenos” (podle mexického katolického svátku Lent neboli Cuaresma, který trvá 40 dní a mnozí se během něj vzdávají konzumace masa) nebo “chile gordo” (v překladu tlustá paprika).

Ačkoliv mají tyto papričky nesčetné množství různých variant lišících se velikostí, chutí a pálivostí, typická Jalapeño je dlouhá cca 8–10 cm s průměrem 2,5 cm, má protáhlý zvonkovitý tvar s tupou a kulatou špičkou. Běžná pálivost se pohybuje okolo 8 000–10 000 SHU, slabší druhy mohou mít i pouhých 2 500 SHU. Vzhledem k tomu, že tato paprička se objevuje úplně všude – od nejrůznějších omáček až po burgery nebo pizzy – je pro některé vrcholnou zkušeností s chilli a považují ji za "pekelně" pálivou. V porovnání s ostatními papričkami na Scovilleho stupnici má však pořádně co dohánět. 

Zelená nebo červená? 

Setkat se můžete s Jalapeño papričkami obou barev. Zelené Jalapeño jsou papričky nedozrálé. Jsou více pálivé a déle vydrží. Také proto na ně v čerstvé podobě narazíte častěji než na ty červené. Pro zajímavost, jakmile se na zelených papričkách utvoří jemné prasklinky, dosáhla paprička ve své nezralé dospělosti nejlepší chuti (ačkoliv někteří považují tyto vrásky za známku nekvality). Po plném dozrání získá barvu červenou. Červené Jalapeño mají plnější chuť, jemnější strukturu a výraznější sladkost. Běžně jsou určené spíše k sušení nebo uzení – takto upravené se nazývají Chipotle. 

Ochutnejte oblíbenou sušenou papričku aztéckých císařů

Jalapeño byly považovány za první a nejstarší kultivovanou plodinu na západní polokouli, a to ještě v době před aztéckou civilizací. Aztékové papričkám přikládali obrovský význam. Běžně chilli sušili na slunci, což ovšem u Jalapeño kvůli jejich tlusté dužnaté slupce nebylo možné. Začali je proto nejdříve udit, a až poté sušit. Díky tomu vznikly dnes známé Chipotle. Takto zpracované Jalapeño se staly v Aztécké říši vysoce ceněnou surovinou a byly využívány i na přípravu jídel pro císařské ceremoniály. Tradičně z nich byla pro císaře a jeho hosty připravována omáčka, která obsahovala také rajčata, ořechy, dýňová semínka, čokoládu a karamel. Většinou se podávala ke zvěřině, mořským plodům a drůbeži. 

S Jalapeño neuděláte chybu v žádném jídle, kterým se chystáte pohostit návštěvu, rodinu nebo úplné chilli začátečníky.

 

Chilli mash - Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat 2-6 měsíců. To zajistí intenzivní a bohatou chuť. Kromě soli a někdy octu neobsahuje žádné jiné konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů a mnoho dalšího.

Zboží zařazeno v kategoriích
Užitečné informace

 

 

Kde nás najdete

Pasáž Slunce

Masarykovo náměstí 155

Uherské Hradiště 686 01 

Kontakt
Logo
Kořenářství babičky Filomény
Jakub Kročil
Po - Pá od 8:30 do 17:30
   © Copyright 2014 - 2022 Kořenářství babičky Filomény - Jakub Kročil
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz