- Úvod
- Kořenící směsi
- Spekulatius 40g
Spekulatius 40g

- Kompletní specifikace
- Spekulatius 40gSkladem50 Kč
Spekulatius
Koření na belgické sušenky spekulatius (speculaas) z křehkého těsta. V Belgii a Holandsku se pečou celoročně. Němci si je velice oblíbili jako vánoční cukroví.
kořenící směs sypká
Složení: skořice, hřebíček, muškátový ořech, anýz, kardamom, zázvor, bílý pepř, nové koření
Recept:
Ingredience:
- 250g hladké mouky (pšeničné nebo celozrné)
- 50g jemně mletých mandlí (mandlová mouka)
- 125g změklého másla
- 150g třtinového cukru
- 1/2 čajové lžičky soli
- 2 rovné čajové lžičky prášku do pečiva
- 3 rovné čajové lžičky koření Spekulatius
- 2 polévkové lžíce mléka
Postup:
V misce smícháme 250g hladké mouky, 50g jemně mletých mandlí, 3 čajové lžičky koření Spekulatius, 2 čajové lžičky prášku do pečiva, 1/2 čajové lžičky soli.
V druhé misce lehce vyšleháme 125g změklé másla se 150g třtinového cukru a 2 lžícemi mléka. Obsah obou misek smícháme a rukou vše spojíme do hladkého těsta, které zabalíme do fólie a dáme do lednice odležet do druhého dne.
Těsto necháme ohřát na pokojovou teplotu, a na pomoučněném válu vyválíme těsto o síle cca 8mm. Použijeme embosovaný váleček (váleček na sušenky spekulatius) nebo krajku. Vyválíme na sílu 4 mm a získáme finální vzor sušenek. Vykrajovátkem vytvoříme sušenky, které přeneseme na plech s pečícím papírem.
Sušenky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 10 minut, dokud okraje nezačnou červenat. Po krátkém vychladnutí je přesuňte na mřížku, aby úplně vystydly.